Bizce strateji; büyüme ve değişim içindir. Büyüme ve değişim getirmiyorsa taktiktir, bütçedir veya hedefler demetidir ama strateji değildir. Teknoloji ve insan ile güçlendirilmiş strateji, büyüme ve değişim getirir, yıkımdan korur.

Strateji planlama, artık “A noktasından B noktasına giden yol” olarak tanımlanamayacak kadar değişti, gelişti. Zaten artık A noktasından hareket etmek zorunda olduğunuzda ya B noktası ya da B noktasına giden yol ve götüren araçlar belirsiz. Bazen her ikisi de. Nerdeyse her şey hızlı bir devinim içinde. Bu “hipertürbülans” ortamında, strateji planlama, eskinin lineer kavramları ve savaş stratejisi analojilerine indirgenemeyecek kadar değişti, gelişti. Yeni dönemde, strateji planlama, A noktasından bakıldığında görülmeyen dinamik B noktasını ve B noktasına ulaşmak için kullanılan yeni araçları “keşif” ve sanat analojileri ile dolu.

Strateji geliştirme çalışmalarımızda çevik prensiplere bağlıyız. En büyük önceliğimiz, müşterimize değer yaratan strateji, proje ve tavsiyeleri erken sunmak ve bu sunumları sürekli kılmaktır. Tercihimiz, müşterimize, daha kısa zaman dilimlerinde, uygulanabilir strateji, proje ve tavsiyeleri sık sık sunmaktır.

Strateji geliştirme çalışmalarımızda katılım ve etkileşim, süreç ve metodolojilerin üstündedir. Değişime tepki vermek, bir planı izlemekten önemlidir.

Strateji; kurum stratejisi ve iş birimi stratejisi olarak ikiye ayrılır. 

Kurum stratejisi; şirket, grup veya holdingin stratejisidir. Bir kurumun içinde çok sayıda iş birimi olabilir. Bizce kurum stratejisinin özü, kaynakların ve kabiliyetlerin doğru dağılımıdır. Kilit soru, hangi pazarda oynanacağı ve hangi pazarda oynanmayacağıdır.

İş birimi, kurumun anlamlı bir parçasıdır, fakat farklı hedefleri vardır. Kurumun diğer parçalarından farklı müşterileri, müşteri segmentlerini hedefleyebilir veya aynı müşterilere farklı ürün ve hizmetler sunabilir, farklı kanallardan ulaşabilir. Holdingin bir şirketi, iş birimi olarak adlandırılabileceği gibi, şirketin anlamlı ayrışan bir parçası da iş birimi olarak tanımlanabilir. 

Bizce iş birimi stratejisi ve iş modeli kavramlarının anlamı aynıdır. Özü, kilit paydaşlara benzersiz değer sunabilmektir. Kilit soru, rekabet etmeden nasıl kazanılabileceğidir. 

İş modelinin en önemli bileşenleri; kilit paydaşlara(müşteriler, çalışanlar, hissedarlar, iş ortakları, toplum) sunulan değer önermeleri, kilit kaynaklar, kilit kabiliyetler, kilit varlıklar, gelir modeli, maliyet yapısı, kilit kanallardır.

İş modeli geliştirme, hem bir kuruluşun kilit paydaşlarına sunduğu değer önermelerinde hem de iş modelinin diğer bileşenlerinde, eş zamanlı ve karşılıklı destekleyici değişiklikler yaparak avantaj ve değer artırma sanatıdır.

Biz farklı ve yeni bir dönemde olduğumuza inanıyoruz ve bu dönemin en önde giden belirleyicisinin, teknoloji ve insana ayak uydurabilmek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bizim stratejik planlama anlayışımız, şirketin değer networkünün kabiliyetlerini ve kaynaklarını, kilit paydaşlara sunulan değer önermesi doğrultusunda hizalarken, teknoloji ve insan boyutundaki gelişmelerden de güç alacak şekilde, strateji formüle etmektir.

Bizimle iletişime geçin