Teknoloji şirketlerini, dijital zihniyet ile değerliyoruz. Teknoloji şirketlerinin, dijital zihniyet ile değerlenmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Teknoloji şirketlerinin, geleneksel değerleme yöntemleri ile değerlemesinin her zaman için yanlış ve eksik sonuç vereceğini biliyoruz.

Geleneksel şirket değerleme yöntemleri, şirketin tek başına değerini verirler. Birleşme veya satın alma sonrası ortaya çıkan sinerjiyi hesaba katmazlar.

Geleneksel şirket değerleme yöntemlerini baz alan, biraz daha gelişmiş yöntemler, birleşme veya satın alma sonrası ortaya çıkan sinerjilerden yalnızca maliyet tasarrufu ve ciro artışını hesaba dahil ederler. Ama bu da yanlış ve eksik sonuç verir.

Dijital zihniyet ile değerleme ise şirketin tek başına değeri ve maliyet-ciro sinerjilerine ek olarak birleşme ve satın alma operasyonunun, satın alınan şirketin ivmelenmesine ve satın alan şirketin ana işindeki büyümesine katkısını da dikkate alır.

Geleneksel yöntemler aktif bazlı değerleme yöntemleri, piyasa bazlı değerleme yöntemleri ve gelir bazlı değerleme yöntemleri olarak üçe ayrılır.

Aktif bazlı değerleme yöntemleri, genel olarak bilançodaki öz sermaye rakamını değer olarak alır ve şirketin büyüme trendi, teknolojik know-how’ı gibi konuları dikkate almaz.

Piyasa bazlı değerleme yöntemlerinde, borsada işlem gören benzer şirketler ile değerlenecek şirket arasında, oranlar üzerinden bir karşılaştırma yapılır. Borsada işlem gören benzer şirket bulunamadığında, bu yöntem çalışmaz.

Gelir bazlı değerleme yöntemlerinde ise şirketin gelecekte yaratacağı net gelirler, bir iskonto oranı ile değerlemenin yapılacağı tarihe indirgenir. Bu yöntemde de değer, yapılacak tahminlere bağlı olarak büyük değişiklik gösterebilir.

Tüm bu geleneksel yöntemlerde odak şirketin tek başına değeridir. Birleşme ve satın almanın değere etkisine odaklanılmaz.

Özetle, bu üç yöntem de teknoloji şirketlerinin değerlemesinde doğru değerin tespit edilmesi için yeterli değildir.

Teknoloji şirketlerini, dijital zihniyet ile değerliyoruz. Çünkü; doğru olanın bu olduğunu biliyor ve bunu yapabiliyoruz. Çünkü; teknoloji sektörünü ve teknoloji işinin dinamiklerini biliyoruz.