Bizce dönüşüm, kapsamlı değişimdir, strateji/iş modeli geliştirme ile mümkündür ve büyüme getirir

Dönüşüm; strateji/iş modeli, ürün/hizmet, organizasyon, insan, iş yapma anlayışı ve süreçte kapsamlı değişimdir. Bunların sadece birinde gerçekleştirilen değişim, dönüşüm değildir.

Dönüşüm, çok farklı amaçlar ile başlatılabilir ama en büyük çıktısı sürdürülebilir büyümedir. Büyüme ile sonuçlanmayan dönüşüm eksiktir veya yanlıştır.
 

Bizce dönüşüm, büyümeyi ve dönüşümü birlikte getirecek bir işin, ürünün, müşterinin veya projenin çevresinde organize edilmelidir. Doğru belirlenen bir işi/ürünü geliştirip büyütme, doğru belirlenen bir müşteriye penetre olma, doğru belirlenen bir projeyi kazanma ve tamamlama dönüşümün itici gücü olabilir. Şirkette yeni dönemin somut bir örneği olabilir. Yeni iş yapma anlayışları, yeni kabiliyetler ve yeni yüksek potansiyelli çalışanlar kazandırabilir.
 

Bizce dönüşüm iki fazlıdır. İlk faz sadeleştirme ve maliyetlerin düşürülmesi, ikinci faz büyüme odaklıdır. İlk fazda, iş portföyünün, organizasyonun, süreçlerin yeniden düzenlenmesi ile hem sadelik hem de ikinci faz için gerekli fon sağlanır. İkinci fazda, işlerin karlılığı ve pazarın durumuna göre strateji/iş modeli geliştirilir. Yeni strateji/iş modeli, içinde az sayıda “asimetrik çatışma” ‘nın başlatılıp yürütüldüğü ardı ardına gelen “yıldırım harekatları” ile uygulamaya geçirilir.

Asimetrik çatışmalar; kaynakları sınırlı oyuncuların, kaynakları sınırsız, devasa büyük oyunculara karşı yürüttükleri orantısız mücadelelerinde kullandıkları akıl dolu, sıra dışı hamleler ve kalkışmalardır. Dönüşümün, düşük kaynaklar ile büyük etkiler oluşturabilmesi için, yeni iş modelini uygulamaya geçiren projelerin, “asimetrik çatışmalar” mantığı ile seçilip yönetilmesi gerekir.

Hızlı değişen ve belirsiz ortamlarda ve sınırlı kaynaklarla başarılı bir dönüşüm gerçekleştirmenin altın kuralı, uygulama projelerinin, iş modeli ve birbiri ile uyumlu ve az sayıda belirlenip hızla yürütülmesidir. Tıpkı bir “yıldırım harekatı” gibi. Yürütülen uygulama projelerinden edinilen deneyime, değişen ve belirsizliği azalan ortam şartlarına göre, yeni uygulama projeleri belirlenir ve yürütülür. Böylece dönüşüm, az sayıda uygulama projesinden oluşan ve ardı ardına gelen dalgalar şeklinde ilerler.

Bizce dönüşüm iki kutupludur. Bir kutupta ana iş geliştirilirken diğer kutupta yeni işler geliştirilir.

Dijital dönüşüm, yeni gelişen dijital teknolojiler ile güçlendirilmiş dönüşümdür. Yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler; yeni strateji, ürün ve hizmetler geliştirmek için imkanlar sunar.

Dijital Dönüşümü Keşfet
 

Bu yeni imkanların değerlendirilmesi birçok yeni fırsat sunduğu gibi bir çok yıkıcı tehditten de korur.

Teknolojik Yıkım Risk ve Fırsat Sensörünü Keşfet
 

Birçok şirketin dönüşüme direnç göstermesi, dönüşüm fırsatlarını değerlendirmemesi yanlış yönetim ile ilgili değildir. Şirketi dönüştürmek başka iş, yönetmek başka iştir. Dünün ve bu günün şirketleri mevcut strateji/iş modelini uygulamaya odaklıdır. Mevcut strateji/iş modelini optimize etmek, etkinliğini ve verimliliğini artırmak yoluyla kısa vadeli getiriyi artırmak ve/veya ayakta kalmak yönetimin temel hedefidir. Halbuki ekonomik, sosyal, siyasal ve teknolojik gelişmeler, salgınlar ve daha birçok faktör şirketin iş yaptığı çevreyi, sektörü hızla değiştirir. Müşteri ihtiyaçları, rekabet şartları, çalışan beklentileri değişir. Şirketin iş yaptığı çevredeki tüm bu türbülans, mevcut strateji/iş modelinde değişimi hatta yeni strateji/iş modellerinin geliştirilmesini gerekli kılar. Fakat yönetim mevcut strateji/iş modeline odaklıdır. Ve yönetimin değişime bu bakışı karşısında oluşan kör nokta şirketlerin yıkımının zeminini hazırlar.

Bizimle iletişime geç